VIDEÓZZ ÉS OLVASS,- AZAZ FUNKCIONÁLIS PERCEK BAJI ÁKOSSAL

A fokozatos fejlődés és a kegyetlen őszinteség

KATTINTS A VIDEÓRA

OLVASÁSRA

1. A fejlődés
 
Ha a tudományos oldalról közelítjük meg, az egyént ért ingerek (edzésterhelés) hatására bekövetkező edzettség kialakulása. Ez egy mérhető teljesítő képesség, és ezáltal teljesítmény növekedés, mely a sportoló szervezetének szerkezeti és működésbeli javulásával jár. Az edzés hatására edzettebbé válsz, ami tested átalakulásához, vagy egy adott edzettségi szint fenntartásához vezet. Feszesebb izomzatra és erősebb csontozatra tehetsz szert általa, ezáltal biztosítod a mozgáshoz szükséges legfontosabb elem, az ízületeid egészségét, és annak megfelelő működését. Egyéb működésbeli javulás lesz a jobban teljesítő szív és érrendszer, valamint a légzőrendszerben lesz, támogatva egy optimális metabolizmust. Tehát a kulcs a megfelelő terhelés általi inger kiváltása ennek érdekében. Ez nem csak a sport vonatkozásában lesz jelen az életedben, hanem a mindennapok során is, remekül fejlődik az akaraterő és a kitartás is, ami a mentális teljesítő képességedet is előnyödre növeli! Összefoglalva: jobban helyt tudsz állni az életedben.
 
2. Szempontok, amelyeket érdemes figyelembe venni, ha elakadtál, vagy megrekedtél a fejlődésben
 
El kell érni a megfelelő ingert, ami képes meghaladni az ingerküszöbödet, ugyanis az edzettséged hatására befogadsz egy bizonyos mértékű terhelést, ami már nem vált ki elegendő ingert számodra, így nem fogsz tovább fejlődni, a túl nagy inger és terhelés pedig inkább sérüléshez és megbetegedéshez vezet, mintsem fenntartható fejlődéshez. A kulcs a következetesség, mintha lenne egy pohár amibe minden nap bele kell öntened egy csepp vizet, ha kitartó vagy egy idő után tele lesz a pohár, és odaértél ahová elindultál. Ám, ha egy nap kimarad a cseppentés, vagy egyszerre többet cseppentesz bele, akkor újra üres lesz és kezdheted megint elölről! Ha teli a pohár, jöhet egy nagyobb! A következetesség a folytonosság és a fokozatosság terén elengedhetetlen, hogy érdemben fejlődj egy olyan módon, amit fent is tudsz tartani, fokozatosan tágítva a komfortzónád határain, és lépésről lépésre növelve a terhelhetőségedet és teljesítő képességedet.
 
3. Célok meghatározása
 
Ezen kívül szükséges, hogy célokat határozz meg, ez fontos a belső motiváció megtartásához. Elsősorban megvalósítható és reális célokat tűzz ki, például hetente egy edzéssel többre menj le, nehezebb súlyokat akarj megmozgatni, törekedj a jobb gyakorlati kivetelezésre, dolgozd végig a kiszabott időket az edzésen, 5 szabályos fekvőtámasznál több menjen és tovább. Tehát valamit a fókuszba helyezel és azon dolgozol! Nem ide sorolható “célok” a bícsbodi meg a “le akarok fogyni”, az olyan dolgok, amik eddig sem voltak túl sikeresek, mert feltehetően azok megoldása másban gyökeredzik. A kis és elérhető célok visznek majd közelebb ezekhez a vágyaidhoz. Ehhez viszont kihívásokkal kell megküzdened, meg kell tanulnod elhagyni a “komfortzónádat”, lehetnek ezek az élet kihívásai akár, amelyek akadályt gördítenek közéd és a céljaid elérés közé. Kérdés, hogy találsz e egy kifogást, hogy miért is “adod fel”, vagy mérlegeled a lehetőségeidet és készítesz egy megoldást, ha lehetséges. Ez pedig rajtad múlik legtöbbször, mert ha igazán akarsz valamit, akkor az lehetséges, azt megoldod…Ha az eltervezett edzésed helyett megint beraknak egy meetinget, és már később nincs helyed, vagy nem fér bele a napirendedbe, akkor sem tiltja meg senki, hogy hazafelé két megállóval előbb szállj le, és egy tempós sétát tegyél haza, az is több mint a semmi nem?
 
4. A kegyetlen őszinteség
 
A fejlődéshez ezért kegyetlenül őszintének kell lenned magaddal. A mindennapokban valós-e az, hogy megoldhatatlan a napi célod elérése, vagy csak egyszerűbb neked lemondani róla, mint bármi máson alakítani? Az edzéseken tényleg nem tudod megfelelően mélyre engedni a guggolásod, vagy beéred azzal, hogy inkább “hamar letudod”? Ezen kívül fel kell tudnod mérni, ha valami nem megy megfelelően, és nem erőltetni olyat, ami túlterhel, csak azért, mert mit “szólnak mások”. Ideális esetben mindenki magával van elfoglalva, mert mindenkinek saját célja és felelőssége van, magadnak dolgozol, és az edzésed szolgál téged, nem fordítva. Egy közös cél, mint egy csapatsportban egy győzelem már más kérdés, ott egymásért kell küzdeni és együtt, itt magadért küzdesz és elsősorban önmagaddal. Remek motiváció tud lenni ugyan egy csoport és a közösség húzóereje, de ez inkább támogasson a céljaidhoz vezető úton, mintsem “lehúzzon”… oly módon, hogy másokkal hasonlítod össze magad.
 
5. Amikor nem a rövidebb a könnyebb út
 
Ezek tükrében elengedhetetlen, hogy magadhoz mérten legyenek a céljaid reálisak, és helyesen értékeld magadat. Ne várd el, hogy könnyedén és szépen kivitelezel majd egy nehéz összetett feladatot, ha mondjuk az alapoknál is még vannak hiányosságaid, mint valaki, aki évekkel előtted jár, vagy már korán megszerzett alapokra épít. Van egy mondás: mindig magad légy a mérce, mert valahol valaki a maxodon melegít. Ezért mikor meghatározod a céljaidat, akkor arra törekedj, hogy a saját ütemedben haladj felé. Nem biztos, hogy a legrövidebb út a legkönnyebb is egyben, ha túlbecsülöd a képességeidet, könnyen előfordulhat, hogy bukáshoz vezet majd, ám ha túl szerény vagy, és nem állítod magad kihívásnak, lassabban, vagy el sem jutsz a célodhoz. Ilyenkor ha valamelyik módon elakadsz, tudni kell visszalépni, segítséget kérni, hogy megtaláld a számodra megfelelő utat, ami továbbvisz a célod felé. Mindig a lehető legjobb kivitelezésre törekedj, csak arra az egyetlen dologra koncentrálj amit csinálsz, hogy a lehető legjobban csináld. Ha kell könnyebb verzióban, ami nem szenvedés, ha kell kevesebbet, de jót csinálj, mert a több az csak több, a nehezebb csak nehezebb és nem biztos hogy jobb.
 
6. Összegzés
 
Nem vagyunk egyformák, más genetika, anatómia, más körülmények és szokások, különböző iskolák és neveltetés, más értékrend és hozzáállás tesz minket egyedivé. Ezt el kell fogadni, és ha képes vagy őszinte lenni magadhoz, és emellett pedig helyes önértékeléssel rendelkezel, és tudsz örülni az apró sikereidnek, akkor képes leszel fejlődni leküzdve a kihívásaidat.